Begraafplaats

 

 

 

Begraafplaats


De begraafplaats van de Sint Sebastianuskerk bevind zich aan de rand van het dorp aan de Dorpsstraat tegen het industrieterrein aan.
De aanleg van de begraafplaats heeft in het jaar 1872 plaatsgevonden. Uit vakken en cijfers is te zien dat er in de loop van tijd enkele uitbreidingen hebben plaats gevonden. De diverse beschikbare plattegronden zijn helaas niet van een jaartal voorzien. De grootste uitbreiding vond plaats vlak na het jaar 2000, dit onder leiding van de toenmalige beheerder de heer Theo Schipper.
Heel vroeger werd er in (tot ca. 1830) en later rondom de kerk begraven vandaar de naam kerkhof. Latere jaren werd er een begraafplaats aangelegd aan de rand dorp.


In het jaar 1962 is het schuurtje (in vroegere jaren ook wel lijkenhuisje genoemd) gebouwd door een parochiaan en wel de heer P. Klaver. De voorgevel bevat een gevelsteen met een haan erop.
De familie de Boer, wonende aan de Hofweg waar vroeger Ilpenstein stond, heeft eind jaren 40 het materiaal voor een nieuwe poort geschonken en Piet Oudejans, die indertijd een smederij had in de Kerkstraat, heeft de poort prodeo gemaakt.


Op het eind van het jaar 2022 zijn er totaal 195 graven beschikbaar waarvan 129 bezet. Van de urnen zijn er 20 beschikbaar waarvan 7 bezet.
Uitgeven van graven en urnenkelders wordt gedaan door de beheerder, die dat vervolgens bijhoud in een daarvoor bestemd register.
Graven worden uitgegeven als algemene- en particuliere graven.
Algemene graven worden uitgeven voor 10 jaar en zijn na afloop van de 10 jaar niet te verlengen. Particuliere graven worden uitgegeven voor 20 jaar en kunnen na afloop van de 20 jaar telkens met 10 jaar worden verlengd. In overleg met de beheerder zijn meerdere jaren mogelijk.


Onderhoud


Het gehele onderhoud wordt gedaan door ongeveer 30 vrijwilligers, waarvan er wekelijks bij toerbeurt 2 personen enig onderhoud uitvoeren. In die week waar zij dienst hebben delen zij zelf het moment en de tijd in.
Veelal in de winter vindt er op een ochtend groot onderhoud plaats door een groepje vrijwilligers (snoeien, zagen, versnipperen etc). Coördinatie van het onderhoud gebeurd door de beheerder.